pro objednávky nad 1.500 Kč
zdarma a bez rizika
s kvalitními produkty
máme otevřeno 24 hodin denně
Slavný oolong z TaiwanuNejvyšší sorta čaje typu Bai Hao nebo také Dongfang Mei Ren pocházející z keříků kultivaru Chin Xin pěstovaných v nadmořské výšce 600 m v okolí městečka Emei na severozápadě ostrova Taiwan. Ručně sbíraný byl pouze pupen a jeden rozvinutý lístek, následná oxidace dosáhla 65 – 75 %. Čaj pochází z rukou čajového mistra pana Xu. Jde o vysoce oxidovaný oolong tvořený výhradně (a na rozdíl od většiny ostatních taiwanských oolongů) z mladých čerstvě vyrašených lístků, které byly nakousány druhem malých kobylek (Jacobiasca formosana). Nakousaný list začně ještě na keříku „zaživa“ oxidovat, což dodá výslednému čaji velmi originální sladce kořeněné tóny, pro něž je tolik ceněn. Kobylky vlastně vysávají šťávu z lístků, větviček i pupenů. Zasažená rostlina pak začne produkovat určité látky, mimo jiné i monoterpendiol a hetrienol, které způsobují unikátní aroma čaje. Zasažené lístky se díky tomu po okrajích zbarví do běla.Zde je naše doporučení na přípravu:Menší hrst lístků (cca 5 g čaje) vložíme do vyhřáté malé konvičky o objemu 1,5 dcl a zalijeme vodou o teplotě 90 - 95ᵒC. Necháme louhovat jednu minutu a slijeme do vyhřátých šálků. To můžeme opakovat s postupným prodlužováním doby louhování, dokud nám čaj chutná. Většinou, zvláště v případě vyšších tříd, je možné udělat až deset nálevů.V tomto případě bych doporučoval udělat si na čajový dýchánek dostatek času a spojit jej s více příjemnými prožitky. Například vybrat si pěkné čajové nádobí, připravit si do termosky horkou vodu, abychom nemuseli nikam odbíhat, pohodlně se usadit a prostě si to užít.